Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Δεκέμβριος 13, 2011

Eλλάδα – Ευρώ,ή δραχμή? Συνέδριο του Economist, Αθήνα 12-12-2011

Πολύς λόγος γίνεται σήμερα, από πολιτικούς και οικονομολόγους, με αντικρουόμενες απόψεις, για το θέμα αν η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει στο Ευρώ , ή να επιστρέψει στην δραχμή.

Το θέμα αυτό απασχολεί το Συνέδριο του οικονομικού περιοδικού Economist,  με τίτλο  “Debating on Europe and its currency: What’s best for Greece after all?” που έγινε στην Αθήνα , την ώρα που οι αγορές, καθόλου ικανοποιημένες , με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκης ένωσης  της 9ης Δεκεμβρίου, αποχωρούν από την Ευρωζώνη..

Στις παρακάτω παρουσιάσεις παρουσιάζονται αντικρουόμενες , ή και αλληλοκαλυπτόμενες απόψεις από οικονομολόγους και πολιτικούς, στις οποίες ο οξυδερκής αναγνώστης μπορεί να διακρίνει ότι πολλοί από αυτούς ερμηνεύουν την κατάσταση και προτείνουν λύσεις ,πάντοτε ορμώμενοι από, και υποστηρίζοντας στην ουσία, την αρχική τους πολιτική τοποθέτηση.

Οι περιλήψεις των εισηγήσεων (12-12-2011) :

John Peet, Αρχισυντάκτης για την Ευρώπη, The Economist

Στην πρόβλεψη ότι το ευρώ θα επιβιώσει, καθώς κατά τη γνώμη του το κόστος κατάρρευσης της Ευρωζώνης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησης των χωρών – μελών στο κοινό νόμισμα, προέβη ο European Editor του περιοδικού The Economist John Peet μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα “Debating on Europe and its currency: What’s best for Greece after all?”. Επισήμανε, πάντως, ότι υφίσταται ο «κίνδυνος ενός ατυχήματος».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της Ευρωζώνης δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι όφειλαν να κάνουν ανταγωνιστικότερες τις οικονομίες τους, δεδομένου ότι από τη συμμετοχή τους στο ευρώ δεν έχουν τη δυνατότητα νομισματικής υποτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κρίσιμη την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες του ευρώ.

Ειδικότερα ως προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι το επόμενο έτος θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και άρα θα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της δεν θα την αποκλείσουν από την Ευρωζώνη, καθώς οι συνέπειες για το ευρώ θα ήταν πολύ σοβαρές.

Επιπλέον, έθεσε ζήτημα δημοκρατίας από την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε πρωθυπουργικές θέσεις, με την έννοια ότι κατά τη γνώμη του εγείρονται ερωτήματα για το αν οι αποφάσεις σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνονται από το εσωτερικό της χώρας ή από το εξωτερικό.

Thomas Mayer, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Deutsche Bank Group
(μέσω τηλεδιάσκεψης)

«Αν η Ελλάδα επιλέξει να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, τότε οι υπόλοιποι θα τη βοηθήσουν να το κάνει. Αν η Ιταλία βρεθεί το 2013 στη σημερινή θέση της Ελλάδας και αρχίσει να συζητείται το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ, τότε θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για την επιβίωση της Ευρωζώνης», εκτίμησε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Group Thomas Mayer.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σήμερα η Ευρωζώνη διανύει ένα μεταβατικό στάδιο και πως σε ένα χρόνο (χαρακτήρισε δύσκολους τους επόμενους 12 μήνες) θα είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία των εξελίξεων.

Όπως είπε, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο κινούνται προς την κατεύθυνση του «σκληρού» νομίσματος, μένοντας μακριά από τις μεταφορές κεφαλαίων.

Ο κ. Mayer εξέφρασε την άποψη πως αν οι αγορές δεν αντιδράσουν θετικά έως τις αρχές του 2012, παρόλη την υλοποίηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, ενδεχομένως μέσω του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το σημερινό επιτόκιο (7%) με το οποίο δανείζεται η Ιταλία δεν είναι βιώσιμο (θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε πλεόνασμα 5%).

Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι έως σήμερα οι χώρες της Ευρωζώνης με πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν μεταφέρει περισσότερα από 670 δις ευρώ στις ελλειμματικές, γεγονός το οποίο -όπως είπε- εγκυμονεί κινδύνους λόγω της ανόδου του πληθωρισμού τους.

Henri Sterdyniak, Διευθυντής Οικονομικών της Παγκοσμιοποίησης, French Economic Observatory (OFCE)

«Να μην ακολουθηθεί ο γερμανικός τρόπος», προέτρεψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του OFCE στο σημερινό συνέδριο του Economist Henri Sterdyniak, διαμηνύοντας ότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή η δημοσιονομική βελτίωση.

Κατά τη γνώμη του, το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν εξαρχής «κακώς σχεδιασμένο» και με την Ευρωζώνη «ήρθε στο τραπέζι» η δυνατότητα χρεοκοπίας μιας μεγάλης χώρας, κάτι που δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στρατηγική «τιμωρίας» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πυροδότησε την κρίση.

Επιπλέον, εισηγήθηκε να εγγυηθεί η ΕΚΤ το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, να επαναβιομηχανοποιηθούν οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης και να ακολουθήσουν παρεμβάσεις για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

 

Στέργιος Σκαπέρδας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine

Αβέβαιη χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Στέργιος Σκαπέρδας,  εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επί της ουσίας αναβάλλει την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης.

Όπως ανέφερε, ακόμη και μετά το PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2010.

Σημείωσε δε ότι χώρες οι οποίες ακολούθησαν περιοριστικές πολιτικές στο παρελθόν αντιμετώπισαν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, όπως στην περίπτωση του «κανόνα του χρυσού».

«Η στάση πληρωμών δεν είναι ντροπή», διαμήνυσε, και υπερασπίστηκε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έστω ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι η έξοδος από το ευρώ θα έχει για τη χώρα κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, καθώς ανάμεσα σε άλλα θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και θα μειωθούν οι τιμές.

Άλλωστε, κατέληξε, η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να συμβεί ούτως ή άλλως και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται τεχνικά για αυτή την εξέλιξη.

 

 Κώστας Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομικών, Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Η ταυτόχρονη ύπαρξη πλεονασμάτων και ελλειμμάτων εντός της Ευρωζώνης προκάλεσε τη σημερινή κρίση χρέους, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος έκανε λόγο στο σημερινό συνέδριο του Economist για ένα σύστημα άνισης ανταγωνιστικότητας που δεν είναι βιώσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει προοπτική», τασσόμενος υπέρ της στάσης πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου και της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Κατά τη γνώμη του, αυτή η εξέλιξη θα υποτιμήσει το χρέος και θα ωθήσει την ανάπτυξη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη λήψης διοικητικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν κινδύνους σε σχέση με τραπεζικούς ή συναλλαγματικούς κινδύνους οι οποίοι θα προκύψουν, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν έλεγχος των κεφαλαιακών ροών, βιομηχανική πολιτική, κοινωνική κινητοποίηση και βαθιά πολιτική αλλαγή.

Αναφορικά με την ΕΚΤ, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ως μια κλασική κεντρική τράπεζα, καθώς αφορά και στα 17 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να εγγυηθεί το χρέος ενός.

Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι να επιβιώσει η Ευρωζώνη και η ίδια να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της, δήλωσε κατηγορηματικά στο σημερινό συνέδριο του Economist ο Καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σημαίνει και έξοδο από την ΕΕ.

Και αυτό κατά τη γνώμη του διότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα αναγκαζόταν να λάβει μέτρα τα οποία θα υπονόμευαν την εσωτερική αγορά («περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αγαθών, ίσως και ατόμων»).

Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές έξω από την Ευρωζώνη, την ώρα που ουσιαστικά αδυνατεί να το κάνει ακόμη και σήμερα, με την πίεση του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε δε ότι η ανάπτυξη έξω από το ευρώ δεν θα είναι εφικτή, λόγω της έλλειψης πόρων -δεδομένου ότι η χώρα θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα από το να παραμείνει στο ευρώ», διαμήνυσε.

 

 Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος, Δημοκρατική Συμμαχία

Την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους 3 μήνες, πριν από τις εκλογές στη Γαλλία, «η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κάνει και άλλα βήματα μπροστά» εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε «λιγότερο οικονομικό και περισσότερο πολιτικό» το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ευρώπη.

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) πρέπει να είναι εθελοντικό, εκτίμησε ότι «δεν φταίει το ευρώ αλλά ο κακός εαυτός της Ελλάδας» και αξίωσε την ταχεία εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, ως αναπτυξιακού εργαλείου.

 

Λούκα Κατσέλη, Βουλευτής, Καθηγήτρια Οικονομικών & πρ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στην εκτόξευση των δημόσιων ευρωπαϊκών χρεών, την περίοδο 2002-08, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλής ρευστότητας, απέδωσε τη σημερινή κρίση η Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές πήραν θέση από το 2007». «Οι αγορές έως και σήμερα κερδίζουν, επωφελούμενες από την απερισκεψία και τα λάθη της πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, αξίωσε να υλοποιηθούν άμεσα το PSI και η δανειακή σύμβαση, προτού η κρίση εξαπλωθεί δραστικά και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ρευστότητας για να «ξεμπλοκάρουν» τα αναπτυξιακά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

Ανάμεσα σε άλλα, έκρινε απαραίτητη την παρέμβαση είτε της ΕΚΤ είτε του ESM στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού χρέους, εκτιμώντας ότι η σχετική άρνηση της Γερμανίας ίσως αποδειχθεί καταστροφική.

Η ίδια υπογράμμισε ότι μία ενδεχόμενη κατάρρευση τουεΕυρώ εκτιμάται ότι θα συνεπαγόταν ύφεση της τάξης του 6-7% στις χώρες – μέλη του ΟΑΣΑ.

Στέφανος Μάνος, Πρόεδρος, Δράση

«Θα πιστέψουν οι ιδιώτες δανειστές της Ιταλίας, της Ισπανίας και -ενδεχομένως στο μέλλον- της Γαλλίας ότι πράγματι η Γερμανία δεν θα απαιτήσει από εκείνους ό,τι απαίτησε στην περίπτωση της Ελλάδας;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Στέφανος Μάνος, εγείροντας ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωζώνης απέναντι στους πιστωτές της.

Πάντως, ο κ. Μάνος εκτίμησε ότι με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Ευρωζώνης επέδειξαν τη βούληση να διασώσουν το εγχείρημα του ευρώ, επισημαίνοντας επ’ αυτού ως χαρακτηριστική ένδειξη το γεγονός ότι «δεν δίστασαν να περιθωριοποιήσουν τη Μεγ. Βρετανία προκειμένου να μην ‘νερώσουν’ τις αποφάσεις τους». Το ίδιο παράδειγμα επικαλέστηκε για να υποστηρίξει ότι «προκειμένου να σώσουν το ευρώ, δεν θα διστάσουν να ‘πετάξουν’ έξω την Ελλάδα».

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μάνος ζήτησε να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας για όλες τις αποφάσεις στην Ευρωζώνη και να καθιερωθεί η διπλή πλειοψηφία στην ΕΕ (55% των κρατών).

Ειδικότερα για την Ελλάδα, χαρακτήρισε επείγουσα τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και αναγκαίες εξελίξεις τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών.

 

 Νότης Μηταράκης, Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας, Νέα Δημοκρατία

«Το ευρώ πέτυχε γιατί είναι οριστικό και θα πετύχει, μένοντας οριστικό και αμετάκλητο», διαμήνυσε ο Νότης Μηταράκης, εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης θα είχε ιδιαίτερες συνέπειες για την Ελλάδα.

Ασκώντας κριτική αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης, υπογράμμισε πως η Ευρώπη «ούτε μια φορά δεν βγήκε μπροστά από τις αγορές». Για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ότι «θα κριθούν στην πράξη».

«Αργήσαμε να δράσουμε, δεν λάβαμε άμεσα μέτρα όπως χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μια πρωτοφανή δημοσιονομική εκτροπή», εκτίμησε, για την ελληνική περίπτωση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο» το ευρωομόλογο και τάχθηκε υπέρ της μείωσης δαπανών, του περιορισμού της φορολόγησης και της μείωσης του κράτους, σε συνδυασμό με «κοινωνικές ανάσες».

Gary Reid, Consultant & Lead Public Sector Management Specialist, Παγκόσμια Τράπεζα

Την αδυναμία συμμόρφωσης με τους φορολογικούς κανόνες επισήμανε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Gary Reid, ο οποίος μίλησε επίσης για «μεγάλη και χαμηλής παραγωγικότητας δημόσια διοίκηση», όπως και για «χαμηλή αξιοπιστία των κυβερνητικών θεσμών». Όπως είπε, το «στοίχημα» για τη χώρα αφορά περισσότερο στην υλοποίηση παρά στη νομοθέτηση.

 

Daniel Kaufmann, Senior Fellow, Global Economy & Development, Brookings Institution (μέσω τηλεδιάσκεψης)

Μία δημοσιονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βραχυπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Brookings Institution Daniel Kaufmann, ο οποίος επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία επέστησε την προσοχή στην ποιότητα της διακυβέρνησης, στη διαφθορά η οποία επηρεάζει την παραγωγικότητα, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στον εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης και σε ζητήματα όπως το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Έλενα Παναρίτη, Βουλευτής Επικρατείας & Θεσμικός Οικονομολόγος

Το ρόλο των θεσμών για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης επισήμανε η Έλενα Παναρίτη, η οποία τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μία οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης.

 ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΕΔΩ:

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: