Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Νοέμβριος 1, 2011

Παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα – Ευκαιρία η παγίδα?

«»Οπου το πτώμα, εκεί  και τα όρνια», λέει μιά λαϊκή παροιμία. Αλλά , καμμιά φορά, μπορεί και να δημιουργήσεις ένα πτώμα, για να μαζευτούν τα όρνια.

– Εδώ και αρκετές μέρες, διαβάζοντας τα ‘θριαμβευτικά’ δημοσιεύματα σε μερίδα του τύπου για τις επενδύσεις που σχεδίαζαν οι Γερμανοί επενδυτές στην Ελλάδα, είδα ότι η πλειονότητα κατευθυνόταν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως ηλιακή και αιολική, καθώς και μικρή μερίδα σε τουριστικές κατοικίες , υπολογιστές κτλ.

Στο παρελθόν, πολλοί πόλεμοι έγιναν για το πετρέλαιο, εφ’όσον ήταν η κύρια πηγή ενέργειας.

Τώρα όμως, υπάρχει μιά μεγάλη στροφή πρός τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – γιατί λοιπόν να μην δούμε και πολέμους για αυτες τις μορφές ενέργειας? Το κέρδος είναι κέρδος, είτε ‘πράσινο’ είτε ‘μαύρο’..

Η Ελλάδα , όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι ηλιόλουστη χώρα – και ίσως  με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στη νότια Ευρώπη!  , Μέχρι τώρα όμως, δεν είχε παρά σε ελάχιστο βαθμό εκμεταλλευθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου βέβαια έκανε σημαία της το σλόγκαν της »πράσινης ανάπτυξης», χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για τη χώρα μέχρι στιγμής.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες, αν και ευαισθητοποιημένες  σε θέματα οικολογίας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είχαν τον ηλιο για να έχουν μέγιστη απόδοση από τις επενδύσεις τους στον τομέα αυτό.  Γι’ αυτό , το 2009 Η Γερμανία κυρίως με εταιρείες όπως η Siemens , Deutsche Bank, και άλλες, υπέγραψαν το  πρόγραμμα DESERTEC , που σχεδίαζε μαζική παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην υποσαχάρια Αφρική – ένα πρόγραμμα φιλόδοξο και πολυσύνθετο, διότι περιλάμβανε συννενοήσεις με διάφορες κυβερνήσεις των χωρών της Β. Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, καθώς και την δημιουργία πολυέξοδων υποδομών, καλωδίων μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη κτλ.

Στο μεσοδιάστημα, συνέβησαν τα γεγονότα των εξεγέρσεων στην Β. Αφρική, ο πόλεμος της Λιβύης ( και αυτός ο πόλεμος έγινε κατά βάση για το πετρέλαιο – σημειωτέον η Γερμανία ΔΕΝ έλαβε μέρος ) κτλ., που οπωσδήποτε δυσκόλεψαν την υλοποίηση του προγράμματος  DESERTEC, που είναι πρός το παρόν στάσιμο.

Επιπρόσθετα, το Μάρτιο του 2011 συνέβη το τραγικό πυρηνικό ατύχημα της Fukushima, που ανάγκασε την Γερμανία να πάρει πιό γρήγορα , δηλαδή την άνοιξη του 2011, την απόφαση να κλείσει τα πυρηνικά της εργοστάσια την επόμενη δεκαετία, τα οποία παρήγαγαν μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας. Και έτσι, το πρόβλημα εξασφάλισης των καινούργιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έγνε ακόμα πιό πιεστικό για την Γερμανία. Πως λοιπόν θα λυνόταν αυτό το πρόβλημα?

Να λοιπόν που »ο ζητών ευρήσεται» – και ο από μηχανης θεός έδειχνε :ΕΛΛΑΔΑ!

Τον Ιούνιο διαβάσαμε οτι ο Υπ.Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble ανάφερε κάτι για »επενδύσεις ηλιακής ενέργειας’ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο είδαμε μια ακόμη μεγαλύτερη πίεση των δανειστών της Ελλάδας, και κατ’ επέκταση της ελληνικής κυβέρνησης πρός τον ελληνικό λαό, με ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου κτλ.

Παράλληλα, με μεγάλη ταχύτητα, ο κύριος Παπακωνσταντίνου, ως νέος υπουργός »Περιβάλλοντος», ξεκίνησε αμέσως την ετοιμασία του προγράμματος »Ηelios»( ΗΛΙΟΣ), ενώ δεν ακούγαμε παρά για ελάχιστα άλλα αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα »ΗΛΙΟΣ»  θα περιλάμβανε την παραγωγή 10  GigaWatt για εξαγωγή στη Γερμανία, ενώ το πρόγραμμα της Ελλάδας για εσωτερική κατανάλωση, σχεδίαζε παραγωγή   μόνον 2.2 GW ως το 2020.

Στο μεταξύ, τα » μέτρα» που έπαιρνε η ελληνική κυβέρνηση γίνονταν όλο και πιό σκληρά, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο ( ειδικές εισφορές, χαράτσι ακινήτων, επιπλέον περικοπές συντάξεων, εργασιακή εφεδρεία κτλ)

– Οι Γερμανοί επιχειρηματίες που ήρθαν με τον κύριο αντικαγκελλάριο της Γερμανίας Philip Ressler στην Ελλάδα, δήλωναν  σε ξένα μέσα ενημέρωσης » Θα έχουμε και κέρδος από την επένδυση για φωτοβολταϊκά  στην Ελλάδα, αφού η ΔΕΗ πληρώνει περισσότερα ανά κιλοβατώρα απ΄ότι η Γερμανία ( 33-44 cents-kwh στην Ελλάδα , ενώ είναι 21-28 cents/kwh στη Γερμανία!)

Βέβαια, οι Γερμανοί επιχειρηματίες ανησυχούσαν για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και για την ιδιοκτησία της γής..  Γι’αυτό και θα καθυστερούσαν  να ξεκινήσουν τις επενδύσεις..

Προφανώς, ο κύριος Παπακωνσταντίνου,σαν πρωτεργάτης του Μνημονίου που ήταν, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ελληνική  κυβέρνηση, ανέλαβε να  τους τα λύσει όλα αυτά τα εμπόδια…

Και αυτό θα υλοποιείτο , εμμέσως αλλά σαφώς, με τις μειώσεις μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, την μείωση της αξίας της γής, αλλά και την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στην εποπτεία της Ελλάδας από την Ε.Ε., που θα διευκόλυνε πολύ αυτήν, αλλά και άλλες ‘επενδύσεις’ που είχαν κατά νού οι επενδυτές.. 

Παρακάτω παραθέτω το πρόσφατο άρθρο από το Defencenet, με τίτλο ‘‘Το HΛΙΟΣ «καίει» την κυβέρνηση – Δεύτερο κατοχικό δάνειο», ( πηγή  εδώ ) ,το οποιο δίνει πολλα πρόσθετα στοιχεία για τη σημασία του «Helios» για τους δανειστές μας, και τους εγχώριους εφαρμοστές τους, που πιθανώτατα  , όχι μόνο εφάρμοζαν, αλλά και έσπρωχναν τα πράγματα , για να δώσει η Ελλάδα »γήν και ύδωρ – και Ηλιον» σε τιμή ξεπουλήματος.

»Ανατριχίλα προκαλεί το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στο πως θα εξοφληθεί το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά ένα ελεύθερο (τυπικά τουλάχιστον) κράτος δέχεται να εκχωρεί όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στους δανειστές του, να έχουν οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!

Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.

Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 13 είναι η εξής: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».

Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!

Και ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

 Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι … Γερμανοί.

Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκμεταλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Τρελλό; Όχι, απλά αντεθνικό!

Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, η οποία έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project. 

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια. Με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια αξίας 25 δισ. ευρώ.          

Για να καταλάβετε την έκταση της κομπίνας ο ίδιος ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο (ο άνθρωπος και μόνο από αυτή την δήλωσή του σε γερμανικά ΜΜΕ δείχνει ότι είναι από τους Γερμανούς που αγαπούν και σκέφτονται την Ελλάδα) καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».

Κατόπιν αυτών, το  άρθρο 13 μήπως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης εισαγγελικής έρευνας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr΄΄

Τελικά,  λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα παραπάνω, μήπως η απόλυτη δέσμευση της Ελλάδας ειδικά με την σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, δεν είναι μόνο απόρροια του χρέους της, αλλά και συνδέεται με, και διευκολύνει τις ζωτικές ανάγκες -έξω και πέρα από τη σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης – κρατών με κύριο ρόλο για  μέλλον της Ελλάδας  και της ευρωζώνης ?

Τα συμπεράσματα δικά σας..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ στις 6 /11/2011:

Παρεπιπτόντως, χτές 5 Νοεμβρίου 2011, δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα  New York Times,  άρθρο του  Νομπελίστα οικονομολόγου Paul Krugman  με τίτλο »Here comes the sun». Το άρθρο τονίζει την ανάγκη επέκτασης της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως, για περιβαλλοντολογικούς , αλλά και για τα οικονομικά κέρδη που μπορεί να αποφέρει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Πηγή του άρθρου : εδώ

Αλλές πηγές πληροφοριών :

Εδώ

 Εδώ

Εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: