Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Δεκέμβριος 2, 2010

H ‘Σπίθα’ του Μίκη Θεοδωράκη

Πρίν από οχτώ περίπου χρόνια, βρέθηκα σε μιά συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη. Στο τέλος της συναυλίας , όταν όλοι οι τραγουσιστές άρχισαν να τραγουδούν το » Της δικαιοσύνης Ηλιε νοητέ….. μη  παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου», όλοι οι θεατές σηκώθηκαν ορθοί,αυθόρμητα, και το τραγουδήσαμε όλοι μαζί, αβίαστα , σαν νάμασταν οργανωμένη χορωδία. » Αυτό το τραγούδι έχει γίνει πιά ο δεύτερος εθνικός μας ύμνος…» σκέφτηκα τότε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, αλλά και αγωνιστής, είναι πλέον ‘Παράδοση’ για την Ελλάδα -όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε η μουσικός της παράδοσης μας, η Αρετή Κετιμέ, σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ.

Ο μεγάλος μουσικός, που έφερε τον στίχο του Ελύτη και των άλλων μεγάλων ποιητών μας στα χείλια του απλού λαού, και εμψύχωσε τον λαό στα χρόνια της δικτατορίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο σαν αγωνιστής, να ανάψει μιά καινούργια σπίθα ιδεών και αντίστασης, αυτή τη φορά ενάντια σε μιά καινούργια  δικτατορία, πιό ύπουλη και απρόσωπη απ’ αυτή της χούντας, μιά δικτατορία που φορά το ψεύτικο προσωπείο της δήθεν Δημοκρατίας – και γι’ αυτό το λόγο, ακόμα πιό επικίνδυνη. Μιά »Δημοκρατία» που ροκάνιζε σιγά-σιγά, τις Ιδέες, προβάλλοντας μόνον τα πρότυπα του καταναλωτισμού και του βολέματος.Κι αυτά, βλέπουμε δυστυχώς πολύ αργά, πως μας οδηγούν όχι μόνο σε τραγική οικονομική ένδεια, αλλά και σε απόλυτη έκπτωση αξιών, δηλαδή σε μιά κατηφόρα χωρίς σταματημό..

Η σπίθα λοιπόν, δηλαδή η η καινούργια Ιδέα,  δημιουργείται, και , αν εδραιωθεί στις μουδιασμένες συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών,  αφυπνίσει και να δραστηριοποιήσει, ανεξάρτητα από κόμματα, μικρο-και μεγαλοσυμφέροντα και ξεπερασμένους  όρους όπως » αριστερός» , »δεξιός», »σοσιαλιστής» και άλλους τέτοιους όρους που έχουν οικτρά διαστρεβλωθεί πιά , τότε θα έχουμε ελπίδα σαν Λαός και σαν Ελλάδα, να επιβιώσουμε .

Και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει Η ΙΔΕΑ, γιατί » Οι άνθρωποι μπορεί να σκοτώνονται , αλλά οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες!»  (από την ταινία » V for Vendetta»).


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: