Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Ιουνίου 5, 2010

5η Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος !!

Σήμερα, φαντάζομαι, πολλοί πολιτικοί, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι  που τυρβάζουν περί πράσινης ανάπτυξης , θα βγάλουν λόγους για τις προσπάθειες που κάνουν για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Και βέβαια, αυτά δεν γίνονται όλα σε μιά μέρα, θέλουν σωστό σχεδιασμό, αλλά και πολλά έξοδα.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν ότι, αυτό το  – απώτερο μάλλον -περιβάλλον για το οποίο μιλάνε, όπου κι αν είναι αυτό, θα πάει καλύτερα.

Γιατί το ‘ενδότερο’ περιβάλλον – αυτό της μεγάλης μας πόλης –  συνεχώς υποβαθμίζεται.  Ενα μικρό παράδειγμα του τι εννοώ :

Οι παρακάτω φωτογραφίες είνα από την Πλατεία Πρωτομαγιάς -η πλατεία που βρίσκεται ανάμεσα στο πάρκο πεδίου του Αρεως και Αλσους Ευελπίδων, και ενώνει την Κυψέλη με του Γκύζη . Από τα μέσα Απριλίου έχουν αφαιρεθεί οι στύλοι των φώτων, προφανώς γιατί θα γίνουν κάποια έργα ανάπλασης στην πλατεία – όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι κατοίκους της περιοχής, που ζήτησαν γραπτώς από την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιως την στοιχειώδη αναβάθμιση της πλατείας – δηλαδή φωτισμό, παγκάκια και παροχή νερού για πότισμα φυτών .

Κι έτσι, γύρω στους 12 τέτοιους στύλους κείτονται εδώ κι εκεί, ενισχύοντας έτσι ακόμα παραπάνω το μαύρο χάλι αυτής της τόσο κεντρικής πλατείας, που το απόγεμα μαζεύεται όλη η φτωχολογιά της περιοχής- παιδιά που τρέχουν  σαν παλαβά με ποδήλατα, ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο και μπλέκονται με τις ομάδες των φιλοξενούμενων μας μεταναστών που παίζουν το εθνικό τους σπόρ – το κρίκετ! – και που και που κανένας τολμηρός περιπατητής που κάνει τον σταυρό του περνώντας την πλατεία, να περάσει σώος και να μην φάει   καμμιά ξώφαλτση με το γκλόμπ του κρίκετ, η να μην τούρθει η μπάλα του ποδοσφαίρου στο κεφάλι.

Και , θα μου πείς, » και που να πάνε μαντάμ όλοι αυτοί οι άνθρωποι να παίξουν ? Στο πάρκο του Πεδίου του Αρεως? Μά, φρόντισε να το κλείσει κι αυτό η Υπερνομαρχία εδώ και δυόμιση χρόνια- για »ανάπλαση αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ»- κι ένας θεός ξέρει πότε θα ξανανοίξει για το κοινό! Κι ένας υψηλά ιστάμενος αρμόδιος θα έλεγε:» Κι ύστερα, γιατί ασχολείστε με τέτοιες λεπτομέρειες? εδώ μιλάμε για Πράσινη Ανάπτυξη, για μεγαλόπνοα σχέδια ευρείας επιρροής , για τα οποία θα ξοδευτούν τεράστια κονδύλια- οχι με την κάθε πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, που στο κάτω-κάτω, θα στοίχιζε ελάχιστα να την σουλουπώσουμε!   »
Φαντάζομαι πάντως – ίσως έχω λάθος – ότι ο κάθε ιδιώτης, αν έκανε αναβάθμιση στο σπίτι , ή την αυλή του, και έβγαζε μπάζα ή παληοσίδερα, δεν θα τα πέταγε κάτω, αλλά θα φώναζε έναν κύριο με ημιφορτηγάκι Ντατσούν να τα μαζέψει και να τα πάει σε μιά μάντρα ανακύκλωσης πιθανότατα χωρίς έξοδα.

Αλλλά το ‘Κράτος’ η ‘Τοπική Αυτοδιοίκηση’ αδυνατεί να το κάνει αυτό… Γιατί άραγε? Μήπως ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή μπορεί να γίνει και τζάμπα?

Αλλά, τέλος πάντων, είπαμε, ας μην είμαστε απαισιόδοξοι.. Μπορεί και η πλατεία να αναβαθμιστεί, και τα παληοσίδερα να φύγουν, και να ικανοποιηθούν και αυτοί οι απαιτητικοί κάτοικοι που ζητάνε φωτισμό τη νύχτα σε κεντρικότατη πλατεία της Αθήνας! Μπορεί ακόμα να ανοίξει σύντομα και το Πάρκο Πεδίου του Αρεως…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: