Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Μαρτίου 11, 2010

Βερολίνο – Η »Αθήνα του Spree »

Η Αθήνα του Spree. Λίγοι ξέρουν ότι έτσι άποκαλούσαν την πόλη του Βερολίνου τον 19ο και αρχές του 20ου , λόγω των πολλών νεοκλασσικών κτιρίων της πόλης. Πολλά από τα κτίρια αυτά έχουν διατηρηθεί ως σήμερα, η και έχουν ξαναχτιστεί μετά από την καταστροφή τους στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και η πύλη του Βραδεμβούργου, το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου, έχει τα Προπύλαια ως πρότυπο.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το Βερολίνο στα ελληνικά νέα – επισκέψεις πολιτικών μας, συναντήσεις κρίσιμες, και τα λοιπά, και τα λοιπά…

Ε λοιπόν, και γώ ήμουν στο Βερολίνο το Φεβρουάριο, γιατί έπρεπε να ζητήσω γερμανική βοήθεια για τους μεγάλους αριθμούς ζώων που φοβάμαι ότι θα γίνουν αδέσποτα στην Ελλάδα, γιατί τα αφεντικά τους δεν θα μπορούν πιά να τα ταϊζουν λόγω της ανέχειας.. Παράπλευρες απώλειες, βλέπετε, και κάποιος πρέπει να προβλέψει γι’ αυτό… Δεν θα σας αποκαλύψω εδώ τα αποτελέσματα των – πολύ μυστικών – συναντήσεων μου. Το μόνο που θα πώ είναι ότι μπορώ να έχω ελπίδες..

Θα σας πώ όμως για την όμορφη και τόσο ζωντανή πόλη του Βερολίνου – όμορφη ακόμα και μέσ’ το καταχείμωνο, με χιόνια και πάγο στους δρόμους. Και ξεκινάω πρώτα με τους σκύλους του Βερολίνου. Οι σκύλοι είναι όλοι πολύ πειθαρχημένοι, οι περισσότεροι περπατούν χωρίς λουρί στο δρόμο δίπλα στο αφεντικό τους, σταματούν στα φανάρια όταν είναι κόκκινο για τους πεζούς, και κυκλοφορούν παντού, σε πάρκα, ακόμα κα στον υπόγειο σιδηρόδρομο ( με φίμωτρο). Το ίδιο πειθαρχημένοι είναι και οι άνθρωποι. Α, επίσης δεν είδα κανένα σκύλο να φορά παλτουδάκι παρά το κρύο ( μείον 3 ) όπως οι ελληνικοί σκύλοι που με την πρώτη ψύχρα τα αφεντικά τους τους φοράνε ντηζαϊνάτα παλτουδάκια!

Υπάρχει μιά ηρεμία και μιά τάξη σ’ αυτή την πόλη , που κάνει την ζωή να κυλά χωρίς άγχος – τα τραίνα έρχονται στην ώρα τους, δεν είναι ποτέ ασφυκτικά γεμάτα, οι δρόμοι είναι φαρδείς, και η ροή των αυτοκινήτων είναι κανονική , χωρίς μποτιλιαρίσματα. Οι περισσότεροι άλλωστε , χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας που είναι και σχετικά φτηνά – όπως και η υπόλοιπη πόλη. Ναί, είναι  φθηνά!

Εκπληκτικό! Η ζωή στο Βερολίνο είναι πιό φτηνή απο την Αθήνα – από τα ενοίκια, μέχρι τα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ, τα μουσεία και τα μπάρ! Tα μουσεία της πόλης είναι εξαιρετικά, με πρώτο το Μουσείο της Περγάμου , όπου βρίσκεται ολόκληρος ο ναός της Αρτέμιδας από την αρχαία Πέργαμο, αλλά και αξιόλογα Βαβυλωνιακά εκθέματα όπως η Πύλη της Ισταρ της Βαβυλώνας.

Η πόλη, εκτός απο την κλασσική της κληρονομιά, προσφέρει και άφθονα μοντέρνα  στοιχεία, με έντονη καλλιτεχνική  δημιουργία, όπως π.χ. την Μπερλινάλε, την ετήσια έκθεση κινηματογράφου, που γινόταν τις μέρες που ήμουν εκεί.

Εκτός όμως απο τα πρακτικά, το Βερολίνο έχει μιά ιδιαίτερη γοητεία, μια γοητεία σχεδόν μυστηριακή, σαν μιά γυναίκα ώριμη που έχει περάσει τόσες και τόσες εμπειρίες, δόξες και γλέντια, αλλά και καταστροφές, και χωρισμούς, και πισωγυρίσματα.

Και σίγουρα το Βερολίνο είναι μιά πολύπαθη πόλη, και οι κάτοικοι της υποφέρανε πολλά . Καταστροφή σχεδόν ολική στο τέλος του πολέμου, κατοχή, και μετά το 1961, ο χωρισμός της πόλης στα δύο απο το » Τείχος».Κι αυτό το βλέπεις παντού στην πόλη, στα μνημεία της και την ιστορία της. Κι όμως, ίσως να είναι αυτό που δίνει στην πόλη μια ατμόσφαιρα ανθρωπιάς και ζεστασιάς.Μια πόλη που έχει πονέσει πολύ, αλλά ξέρει και να γλεντά!

»Το Βερολίνο πολλοί το έχουν ήδη τραγουδήσει..» μας λέει το τραγούδι της Βερολινέζας Marlene Dietrich- μα σίγουρα κανείς δεν το τραγούδησε όπως αυτή..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: