Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Οκτώβριος 14, 2009

M.C. Escher – Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα

Πεταλούδες

Πεταλούδες

»M.C. Escher – Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα »

Με τον τίτλο αυτό λειτουργεί στην Αθήνα , στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο,η  έκθεση των έργων του Ολλανδού ζωγράφου Maurits C. Escher (22/8 εως 15/11/2009)

Την τέχνη του Escher θαυμάζουν οι μαθηματικοί, οι αρχιτέκτονες , οι καλλιτέχνες αλλά και το γενικό κοινό. Τι είναι λοιπόν αυτό που τραβά την προσοχή σε τόσους πολλούς?

Το μυστικό στην τέχνη του είναι ότι μας ξαφνιάζει, μας αναγκάζει να κοιτάξουμε τον κόσμο με μάτι διαφορετικό, με τρόπο απρόσμενο.

Αλλωστε, όπως κι ο ίδιος έχει γράψει :

» Προσπαθώ να δέιξω με τα έργα μου πως ζούμε σε ένα κόσμο με τάξη και ομορφιά, κι όχι σε ένα χάος χωρίς κανόνες – αν και συχνά έτσι εμφανίζεται. Τα θέματα μου είναι επίσης ‘παιχνιδιάρικα’ – δεν μπορώ να μην δείξω την ανοησία των πραγματων που , πολλές φορές, δεχόμαστε σαν αναμφισβήτητες αλήθειες. Γαι παράδειγμα, με διασκεδάζει να ανακατεύω δισδιάστατα και τρισδιάστατα αντικείμενα, επιφάνειες και χωροταξικές σχέσεις, και να πάιζω με το νόμο της βαρύτητας.»


Αλλοι κόσμοι ΙΙΙ

Αλλοι κόσμοι ΙΙΙ

Τα έργα του παρουσιάζουν και μαθηματική πολυπλοκότητα, εκτός απο την τεράστια ποιότητα της διείσδυσης στο φανταστικό που μας προσφέρουν. Ο ίδιος δεν πήρε ποτέ επίσημη μόρφωση στα μαθηματικά, αλλλά φαίνεται σαν να ανακάλυπτε μόνος του την φυσική σχέση μεταξύ μαθηματικών και τέχνης.


Birds

Birds

'Σφαίρα'

'Σφαίρα'

Ο μαθηματικός Bruno Ernst, μελέτησε τη δουλειά του Escher σε συνεργασία μαζί του  ,και  χαρακτήρισε τα έργα του σαν » την διείσδυση σε άλλους κόσμους,την αυταπάτη του χώρου , τη χειραγώγηση των στερεών και των σπειρών», μεταξύ άλλων.

Μας ξεγελά η πρώτη ματιά στις απίθανες δομές του, αλλά με μιά δεύτερη, πιό προσεκτική ματιά, βλέπουμε ότι έχει δημιουργήσει συναρπαστικά οπτικά αινίγματα.


''Σχετικότητα''

''Σχετικότητα''

Ο Escher δημιούργησε έργα που βασίζονται, αλλά συγχρόνως αντιτίθενται, στους νόμους των μαθηματικών. Οι ιδιότητες αυτές, αλλά και το διεισδυτικό του βλέμμα μέσα στο Παράδοξο, η ειρωνεία και το χιούμορ, είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα έργα του τόσο ελκυστικά.


Felicitas 1956

Felicitas 1956

Τα παραπάνω έργα του , αλλά και πολλά άλλα, βρίσκονται στην έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών, ως τα μέσα του Νοέμβρη.

Advertisements

Responses

  1. Πρόκειται… για αριστούργημα!!!
    Εύγε για την επιλογή της ανάρτησης!
    Μου έφτιαξες την ημέρα!

    • Ευχαριστώ ! Πάντως είναι μιά έκθεση που αξίζει να δεί κανείς, ανοίγει τους ορίζοντες της φαντασίας μας το έργο του Escher !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: