Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Σεπτεμβρίου 17, 2009

Εκλογές Οκτωβρίου2009-Mιά ματιά από το πρίσμα της Αστρολογίας (μέρος 2ο)

Συνεχίζοντας την ανάλυση μας μετά το πρώτο μέρος, που επικεντρώθηκε στην ιστορία και τις προπτικές του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσουμε με την εξέταση της διαδρομής του κόμματος της Νέας  Δημοκρατίας,  από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, και τις προοπτικές του γιά τις εκλογές , αλλά και το κοντινό μέλλον.
Το παρακάτω απόσπασμα  είναι μιά περίληψη των συνθηκών και δεδομένων της δημιουργίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, απο την ιστοσελίδα του Κ. Χρ. Βερναρδάκη ( όπως και το απόσπασμα περί ΠΑΣΟΚ στο 1ο μέρος του άρθρου) :
Η ΝΔ ιδρύθηκε το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μπορούν έως σήμερα να οριστούν οι εξής φάσεις στην εξέλιξή της.
1974-1981: περίοδος πρώτης διακυβέρνησης, στην αρχή με πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος τον Κ.Καραμανλή και μετά το 1980 όταν αυτός μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό τον Γεώργιο Ράλλη. Πολιτική γραμμή: ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός (αναγνώριση του ρόλου της ελεύθερης οικονομίας αλλά και δεδομένη η βούληση για ρυθμιστικό ρόλο του κράτους). Μορφή κόμματος: κόμμα της εκσυγχρονιστικής δεξιάς και κεντρδεξιάς. Οργανωτική δομή: ακόμα χαλαρή, αν και δημιουργούνται τα προπλάσματα του μετέπειτα μαζικού κόμματος. Στρατηγική για τη διακυβέρνηση της χώρας: η ένταξη στην ΕΟΚ, η οργάνωση μιας σύγχρονης θεσμικά πολιτικής δημοκρατίας, η λύση του πολιτειακού.
1981-1984: Ηγεσία Αβέρωφ. Η πρώτη αντιπολιτευτική περίοδος για τη ΝΔ. Στροφή στον δυναμικό παραδοσιακό λόγο της λαϊκής Δεξιάς. Πολιτική γραμμή: Απαλλαγή από το ΠΑΣΟΚ, πόλωση με τη νέα κυβέρνηση. Οργανωτική δομή: Ισχυρή, το κόμμα συγκροτείται κατά τα πρότυπα των μαζικών κομμάτων. Το γεγονός αυτό συνιστά και τη μεγάλη προσφορά στο χώρο του Ευ.Αβέρωφ.
1984-1993: Ηγεσία Μητσοτάκη. Πολιτική γραμμή: νεοφιλελευθερισμός. Διακήρυξη περί απελευθέρωσης των αγορών και μικρότερου κράτους. Εφαρμογή της πολιτικής  γραμμής κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη 1990-1993. Οργανωτική ισχυροποίηση όσο ποτέ. Ο αριθμός των οργανωμένων μελών εκτινάσσεται στα ύψη (700.000 μέλη το 1990).
1993-1997: Ηγεσία Εβερτ. Πολιτική γραμμή: Λαϊκή δεξιά. Οργανωτική αλλαγή. Η πολιτική γραμμή του Εβερτ δημιουργεί ρήγμα βαθύ στη ΝΔ μεταξύ νεοφιλελεύθερων και λαϊκών δεξιών. Ο διχασμός αυτός οδηγεί σε ήττα τη ΝΔ το 1996.
1997-2007: Ηγεσία Κ.Καραμανλή. Πολιτική γραμμή: μεσαίος χώρος. Πρόκειται για τη σταδιακή προσπάθεια υπέρβασης του διχασμού (ιδεολογικού και πολιτικού) που δημιουργησε η ήττα του ν/φ και ο δυϊσμός του κόμματος με τον Εβερτ.
Η κυβερνητική γραμμή μετά το 2004 κρατά ισορροπίες μεταξύ ενός λόγου αντινεοφιλελεύθερου και μια πολιτικής γραμμής που αντικειμενικά υλοποιεί πολιτικές απορρυθμιστικές και νεοφιλεύθερες.
Οπως και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, έτσι και στη ΝΔ, μεταξύ διακηρύξεων και πολιτικής γραμμής το στοιχείο που καθορίζει την αντικειμενική θέση του κόμματος στο κομματικό σύστημα είναι το το δεύτερο, δηλαδή η πολιτική γραμμή που υλοποιείται (είτε αυτοβούλως είτε αναγκαστικά).

Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου  του 1974, με αρχηγό τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις πρώτες εκλογές που έγιναν στην χώρα μετα την δικτατορία, στις 17 Νοεμβρίου 1974, η Ν.Δ.  βγήκε πρώτη με ένα πανηγυρικό 54% των ψήφων. Αυτό ήταν και απόλυτα αναμενόμενο, καθώς η χώρα είχε βγεί μόλις απο την επταετία της δικτατορίας, και ο λαός θεωρούσε ότι μόνο ένας στιβαρός πολιτικός του ειδικού βάρους του Κωνσταντίνου Καραμανλή ,θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στην ομαλότητα. Η Ν.Δ. κέρδισε και τις επόμενες εκλογές του 1977, και έμεινε ως κυβέρνηση ως το 1981.

Το προοδευμένο Ωροσκόπιο Ν.Δ. για τις εκλογές 1981 ( εξωτερικός Κύκλος), με το γενέθλιο ωροσκόπιο στον εσωτερικό κύκλο

Ν.Δ. Εκλογές 1981

Ν.Δ. Εκλογές 1981

Στις εκλογές αυτές, η Ν.Δ. έχασε για πρώτη φορά την κυβέρνηση της χώρας, μετά το 1974. Ενα άλλο σημαντικό συμβάν για το κόμμα όμως ήταν ότι, στα μέσα του 1980, παραιτήθηκε ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής και έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας. Την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τιμήθηκε από τους έλληνες πολιτικούς, αλλά αυτό ήταν αρνητικό για το κόμμα, προφανώς γιατί δεν θεωρείτο απο τον λαό ότι κανείς από τους  διάδοχους του έφερε το αντίστοιχο βάρος  ( Βλέπουμε στο ωροσκόπιο την προοδευμένη Αφροδίτη σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ηλιο, όμως η όψη αυτή δέχεται τετράγωνο απο τους διελαύνοντα Κρόνο την περίοδο των εκλογών). Οι δυσκολίες του κόμματος, και του αρχηγού του, και η προσπάθεια σωστής επικοινωνιακής πολιτικής, δεν έφεραν πλέον αποτελέσματα – η χώρα είχε ανάγκη από νέες πολιτικές, και η Ν.Δ. δεν έπεισε ότι είχε τέτοιες δυνατότητες στην φάση αυτή.

( Στο ωροσκόπιο , ο προδευμένος Ηλιος και ο Αρης έχουν έρθει σε σύνοδο, η οποία κάνει τετράγωνο με τον γενέθλιο Κρόνο. Παράλληλα, ο διελαύνων Κρόνος έχει όψη συνόδου με τους προηγούμενους δύο, και τετραγώνου με τον τελευταίο – ένας ισχυρότατος αρνητικός συνδυασμός)

Στο διάστημα 1981-1993, η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές του 1990 και δημιούργησε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη, η οποία έπεσε το 1993. Εκτοτε, η χώρα κυβερνήθηκε απο το ΠΑΣΟΚ, έως  το 2004, όπου πάλι ο λαός, απογοητευμένος απο τους λόγους που αναφέραμε στο προηγούμενο μας άρθρο περί ΠΑΣΟΚ,  έδωσε και πάλι, με μεγάλη πλειοψηφία, την νίκη των εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004 στην Νέα Δημοκρατία. Η Ν.Δ. πήρε 45,4% των ψήφων έναντι 40,5% του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί το προοδευμένο ωροσκόπιο της Ν.Δ. για την παραπάνω ημερομηνία, στον εξωτερικό κύκλο, με το γενέθλιο ωροσκόπιο στο εσωτερικό.

Νέα Δημοκρατία-Εκλογές Μαρτίου 2004

Νέα Δημοκρατία-Εκλογές Μαρτίου 2004

Η Νέα Δημοκρατία είχε μια καθαρή νίκη, έχοντας δώσει στο λαό πολλές ελπίδες για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, και της δημόσιας διοίκησης, δίνοντας παράλληλα την εντύπωση ότι δεν θα προσβάλλει τα προνόμια, αλλά και την νοοτροπία πολλών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.Αυτά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν, και ειδικά , η αναγκαιότητα λήψης σκληρών οικονομικών μέτρων άρχισε να γίνεται εμφανής τον τελευταίο χρόνο .( Οι προοδευμένοι Αφροδίτη και Ηλιος ήρθαν σε όψη τριγώνου με τον γενέθλιο Δία, βοηθούμενοι από τον διελαύνοντα Ουρανό να ενεργοποιεί σε σύνοδο τον γενέθλιο Δία – πολύ ευνοϊκές συνθήκες για εκλογές. Ομως, ο διελαύνων Κρόνος, ενώ και αυτός κάνει τρίγωνο στον Γεν. Δία, δημιουργεί όψη τετραγώνου με τους γενέθλιους Αφροδίτη, Πλούτωνα και Ηλιο στον 9ο οίκο – η επιλογή επικοινωνιακής πολιτικής , και υποσχέσεων, που θα εξασφάλιζαν την νίκη, αλλά θα απογοήτευαν αργότερα?)

Eρχόμαστε στις επικείμενες εκλογές της  4ης Οκτωβρίου 2009.

Στον εσωτερικό κύκλο βρίσκεται το γενέθλιο ωροσκόπιο της Ν.Δ. και στον εξωτερικό, το προοδευμένο ωροσκόπιο για την ημερομηνία των εκλογών.

Νέα Δημοκρατία-Εκλογές Οκτ. 2009

Νέα Δημοκρατία-Εκλογές Οκτ. 2009

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση στην παρούσα φάση, έχοντας διανύσει μια περίοδο με πολλά σκάνδαλα εις βάρος της, με την οικονομική κατάσταση της χώρας να χειροτερεύει, και με μία ακόμη καταστροφική πυρκαγιά τον Αυγουστο του 2009.  Εχοντας μπροστά της το βάρος ενός δυσβάστακτου προϋπολογισμού, η ηγεσία της Ν.Δ. αποφάσισε να τα παίξει ‘όλα για όλα’ τώρα , ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές, για μια ακόμη φορά ( η πρώτη ήταν πριν δύο χρόνια, κατά σύμπτωση , πάλι μετα απο τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πελοπόννησο), και ούτως ή άλλως, με την απειλή του ΠΑΣΟΚ ότι  θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον επόμενο Μάρτιο, αναγκάζοντας έτσι την χώρα να κάνει πρόωρες εκλογές.

Ομως, όπως απορρέει και απο τις δημοσκοπήσεις, ο λαός δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα αυτών των εκλογών τώρα.  Η Ν.Δ., έχει διαρρήξει την σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει με τον μεσαίο χώρο το 2004 – παράλληλα διαχειρίζεται την επικείμενη ήττα με όρους αντι-λαϊκισμού και υπευθυνότητας –  και έτσι φαίνεται ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα ( στο ωροσκόπιο ο προοδευμένος Ηλιος έχει έρθει σε όψη αντίθεσης με την γενέθλια Σελήνη).  Το κόμμα έχει κάνει πολλές ζυμώσεις όσον αφορά τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου του, με πολλές αποχές γνωστών ονομάτων, και πολλές δυσαρέσκειες, αλλά ισως δημιουργώντας και νέες συνεργασίες ΄’εκ των ένδω΄’, αλλά και με την πιθανότητα νέων συνεργασιών με άλλες ομάδες/κόμματα σε μελλοντικές εκλογές ( Ο Ερμής, κυβερνήτης του 7ου οίκου σε σύνοδο με τον Ουρανό).

Σε 5-6 μήνες , γύρω στον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2010,  είναι πιθανόν να δημιουργηθεί πάλι πολιτική αναταραχή -πιθανή αιτία η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας,  την οποία διαδικασία η Ν.Δ. μπορεί να ‘μπλοκάρει’ –  που μπορεί να δημιουργήσουν ανάγκη νέων εκλογών(η  προοδευμένη Σελήνη δημιουργεί όψη αντίθεσης με τον Δία, και τετράγωνο με τον Ποσειδώνα)  Η  Ν.Δ. ελπίζει να έχει καλύτερες προοπτικές  τότε, ίσως λόγω των αρνητικών γεγονότων που θα έχουν προκύψει στο μεσοδιάστημα Οκτωβρίου 2009 – Μαρτίου 2010 ( Ο προοδευμένος Αρης σε όψη τριγώνου με  προοδευμένο Δία, και τότε ο διελαύνων Δίας θα κάνει σύνοδο με τον γενέθλιο). Πολλές εσωτερικές διεργασίες – και διαξιφισμοί -θα συνεχίσουν να γίνονται τα επόμενα χρόνια που θα πρέπει να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα-διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διάσπασης ( Ο διελαύνων Πλούτωνας δημιουργεί όψη τετραγώνου στο stellium τεσσαρων πλανητών στο Ζυγό, και την κατάσταση αυτή θα επιτείνουν οι διελάυνοντες  Κρόνος, Ουρανός και Δίας κυρίως προς το 2ο εξάμηνο του 2010), δεν είναι δε απίθανη μιά αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, που θα φέρει το στοιχείο του ‘παλαιού’, αλλά και ‘άρωμα γυναίκας’ ( η προοδευμένη Αφροδίτη, κυβερνήτης του 10ου οίκου της ‘ηγεσίας’, έρχεται σε όψη τριγώνου με τον γενέθλιο Κρόνο).

Θα κλείσουμε εδώ την ανάλυση της Νέας Δημοκρατίας, με τα στοιχεία απο το παρελθόν της καθως και τις προοπτικές για το μέλλον. Σε επόμενο άρθρο μας θα συνοψίσουμε τα στοιχεία, λαμβάνοντας υπ’ όψη και το ωροσκόπιο της Ελλάδος και τις συνέπειες για τη χώρα μας.

Οι Συγγραφείς

mpateskyloialeste

mpateskyloialeste

Mαύρη Πατούσα

Mαύρη Πατούσα

ΣΗΜ: η  Mpateskyloialeste θέλει να διευκρινήσει εδώ ότι η φράση/πολιτική αξιολόγηση:

»το 2010 δεν είναι δε απίθανη μιά αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, που θα φέρει το στοιχείο του ‘παλαιού’, αλλά και ‘άρωμα γυναίκας’ ( η προοδευμένη Αφροδίτη, κυβερνήτης του 10ου οίκου της ‘ηγεσίας’, έρχεται σε όψη τριγώνου με τον γενέθλιο Κρόνο),»  ανήκει αποκλειστικά στην »Μαύρη Πατούσα», άρα η πρώτη ουδεμία ευθύνη φέρει γι’ αυτήν!

Advertisements

Responses

 1. Τί να πεις!… Σε μια χώρα ανοιξιάτικη (Ταύρος), τα τρία μεγαλύτερα κόμματα είναι φθινοπωρινα! Παρθένος το ΠΑΣΟΚ, Ζυγος η ΝΔ, Σκορπιος το ΚΚΕ!

  Γίνεται δουλεια έτσι;

  • Και όμως, φίλτατη μαϊμού,
   έχουμε ΚΑΙ ανοιξιάτικο κόμμα!! Ο ΣΥΡΙΖΑ, 17 Απρ. 2005!! Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την ‘ανοιξη!

   ( Το »Ταύρος» για την Ελλάδα, που το βρήκες? Εγ’ω για Υδροχόο την έχω!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: