Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Ιουνίου 4, 2008

5η Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος (ή, η εγκατάλειψη ζωτικών χώρων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας))

ΕΣΕΙΣ ΒΑΛΑΤΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΑΣ ? ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΛΑΜΠΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ? ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ, ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ?

ΕΜΕΙΣ τα κάναμε όλα αυτά – αν τα κάνατε και σείς, μπράβο σας. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε εμείς, οι μεμονωμένοι πολίτες , για να συμβάλλλουμε στην , αν όχι επανόρθωση, τουλάχιστον συντήρηση, του περιβάλλοντος.

Είναι όμως πολλά ακόμα που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία και ευθύνη των αρχών – είτε κυβερνητικών , είτε δημοτικών-αλλά για διάφορους λόγους δεν γίνονται πράξη. Υπάρχουν βέβαια, και φιλότιμοι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην διατήρηση και ανάπτυξη του πράσινου, αν είχαν τα μέσα και την ενθάρυνση.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το Αλσος Ευελπίδων,πίσω απο τα Δικαστήρια, ενας απο τους λίγους πνεύμονες πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας, που χαρακτηρίζεται απο το site του Δήμου Αθηναίων ως ένας από τους » Μεγάλους χώρους πρασίνου».

Σε τηλεφωνικά ερωτήματα κατοίκων στο γιατί δεν υπάρχει καθόλου φροντίδα των φυτών από καλοκαίρι του 2007, το Αρμόδιο τμήμα του Δήμου, η Διεύθυνση Κηποτεχνίας-Πρασίνου, δίνει την εξής απάντηση – » Ξέρετε, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας εναντίον του Δήμου και δεν μας επιτρέπει να κάνουμε καμμία ανάπλαση η παρέμβαση στο άλσος…θα μας πάνε στα Δικαστήρια…»

– Να λοιπόν ποιά είναι αυτή η απόφαση που έβγαλε το Στ.Ε. εναντίον του Δήμου το καλοκαίρι του 2007: ( αρθρο της »’Ελευθεροτυπίας», 1-8-2007)

»ΣτΕ κατά Δήμου Αθηναίων γιατί δεν αναδάσωσε άλσος

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για παραβίαση της δασικής νομοθεσίας εγκαλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος, αν και είχε υποχρέωση να προχωρήσει στην αναδάσωση του άλσους της πρώην Σχολής Ευελπίδων, δεν έχει κάνει καμία αναδασωτική εργασία μέχρι σήμερα.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1978/2002) που διέτασσε την αναδάσωση του άλσους και την κατεδάφιση των αθλητικών και κτιριακών εγκαταστάσεων που έχουν κατασκευαστεί σε αυτό αλλά ο Δήμος Αθηναίων αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί. Αντί για αναδάσωση, εκπόνησε μελέτη ανάπλασης του άλσους, την οποία μπλόκαρε η επιτροπή αναστολών του ανώτατου δικαστηρίου ύστερα από σχετική προσφυγή κατοίκων της περιοχής.

Οι δικαστές ανέστειλαν την απόφαση του περιφερειάρχη (28.7.2006) με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης με το βασικό επιχείρημα ότι έχει παραβιαστεί η δασική νομοθεσία. Και αυτό διότι το άλσος παραχωρήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση στο Δήμο Αθηναίων και με τη ρητή επισήμανση ότι διατηρεί επ’ άπειρον το δασικό του χαρακτήρα. Η παραχώρηση έγινε μάλιστα με τη δέσμευση ότι απαγορευόταν η δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης μέσα σε αυτό καθώς και η αλλαγή του προορισμού της χρήσης ή του χαρακτήρα του άλσους. Ομως ο Δήμος Αθηναίων αντί να λάβει μέτρα για την απακατάσταση του άλσους, επέτρεψε την κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων όπως γήπεδο μπάσκετ κ.λπ., ενώ προχώρησε στην εκμίσθωση τμημάτων του άλσους σε επαγγελματίες που τοποθετούσαν τραπεζοκαθίσματα για τους πελάτες τους, γεγονός που συνιστά, σύμφωνα με τους δικαστές, «ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του άλσους».

Ενδεικτικό είναι το έγγραφο που έστειλε η Διεύθυνση Δασών στο ΣτΕ (9.5.2007) με το οποίο επιβεβαιώνει ότι από το 2002 μέχρι σήμερα «ουδεμία αναδασωτική εργασία έχει λάβει χώρα στα αποψιλωθέντα τμήματα του άλσους, ούτε έχει εκδοθεί σχετική πράξη αναδάσωσης».

Με ανάλογο σκεπτικό οι δικαστές ανέστειλαν με άλλη απόφασή τους και τις άδειες που χορήγησαν οι αναπληρωτές δήμαρχοι Αθηναίων Δ. Πλάτης και Δήμητρα Χαρμαντάνη σε δύο καταστηματάρχες, προκειμένου να βγάζουν τραπεζάκια στο άλσος από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων και οι άλλες εγκαταστάσεις «εμποδίζουν τη φυσική αναδάσωση και την αποκατάσταση της φυσικής μορφής του άλσους και στερούν από τους Αθηναίους τη δυνατότητα να απολαύσουν τμήμα του άλσους», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι χώροι που παραχωρούνται στους καταστηματάρχες «δεν ανακτούν τη δασική τους μορφή αλλά αντιθέτως παραμένει η κάλυψη των χώρων αυτών με τσιμέντο και χαλίκι, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης τους και τον επόμενο χρόνο».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 01/08/2007»

Απο τα ανωτέρω γραφόμενα, φαίνεται ότι η ερμηνεία που δίνουν »κάποιοι» στην αποφαση του Στ.Ε. είναι ότι δεν πρέπει να ποτίζουν τα φυτά, ούτε να συλλέγουν τα ξερά χόρτα και κορμούς δεντρων, αλλά πρέπει να τα αφήσουν να γίνουν »στάχτη και μπούρμπερη»,μια και το Στ.Ε. δεν τους επέτρεψε να κάνουν το μεγαλεπήβολο, και πανακριβο, σχέδιο ανάπλασης, κόστους 2.5 εκ. ευρώ, και τους επιβάλλει να κάνουν αναδάσωση , που στοιχίζει ΜΟΝΟ 100 χιλ. ευρώ!

Eίναι άγνωστο αυτή τη στιγμή απο που προέρχονται τέτοιες ερμηνείες των δικαστικών αποφάσεων, απο τους απλούς υπαλλήλους ,απο τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η απο τους ανωτέρους τους?

Το θέμα όμως είναι ότι την πληρώνουν τα δέντρα, και, κατ’ επέκταση , εμείς, ο καθένας από μας, που στερείται το πολύτιμο πράσινο, που τόσο έχουμε ανάγκη μέσα στην πόλη, αλλά όχι μόνο στερούμαστε, πιθανά κινδυνεύουμε και από πτώση δέντρων η πυρκαγιά..

Μέχρι λοιπόν , να σταματήσουν να τσακώνονται οι «εξουσίες», να τι συναντά κανείς περπατώντας στο Αλσος:

Τα ξερά και πεσμένα πεύκα κοίτονται παντού, και εύκολα θα γίνουν καύσιμο σε πιθανή πυρκαγιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ξερά χόρτα δεν κόβονται, συμβάλλοντας κι αυτά στον κίνδυνο φωτιάς.

Ξερά πευκα

Στην είσοδο των Δικαστηρίων μέσω του Αλσους τα δέντρα σιγά-σιγά ξεραίνονται και πέφτουν, χωρίς φροντίδα η συλλογή των κλαδιών.

Είσοδος στα Δικαστήρια

Οι σωλήνες ποτίσματος των μικρών φυτών που κάποτε λειτουργούσαν, κοίτονται φύρδην-μύγδην στο έδαφος, σπασμένοι και άχρηστοι. Οι περισσότερες βρύσες δεν έχουν καν στρόφιγγα.

Βρύση

Τα μικρά δεντράκια που είχαν ξεραθεί τελείως με τον περσινό καύσωνα, κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να ξαναφουντώσουν, βοηθούμενα και απο την φιλότιμη προσπάθεια ενός-δυό κατοίκων που τα ποτίζουν με ένα ποτιστήρι… Αλλά πόσο θα αντέξουν?

Μικρα δεντράκια

ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ?


Responses

 1. σήμερα πέρασα από εκεί και είδα το πρόβλημα. Καλά κάνεις και το βάζεις εδώ.

 2. Φίλε Περίοικε,
  το θέαμα μιλά μόνο του.
  Ακόμα δεν έχουμε όμως μάθει ποιά είναι η πραγματική αιτία που υπάρχει αυτή η εγκατάλειψη- το ενθαρρυντικό είναι ότι λόγω πολλών διαμαρτυριών, ο Δήμος είπε ότι θα καθαρίσει το χώρο. Για πότισμα, τίποτα ακόμα..

 3. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ πάντα δε
  ταύτα
  “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.

  Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
  Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
  Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

  «Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – “Ευριπίδου Ερεχθεί»

  • Πολύκαρπε,
   έχω διαβάσει ήδη κάποια από τα κείμενα σου περί Πεδίου Αρεως κτλ., και ελπίζω οι προσπάθειες σας να πιάσουν κάποια στιγμή τόπο.
   Οσο δε για το έρμο το Αλσος Ευελπίδων, για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά βρίσκεται και πάλι μεταξύ ‘Σκύλλας και Χάρυβδης»- δηλαδή μεταξύ Δήμου Και ‘Κράτους’.

   Με την τελευταία απόφαση του Στ.Ε. την 677/2010, αφαιρείται- και πάλι – από το Δήμο Αθηναίων η παραχώρηση του Αλσους από το κράτος , στην φροντίδα του οποίου κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος, ανήκουν τα δάση κι Αλση. Το εν λόγω ‘Κράτος’, όπως μας πληροφόρησε η Δ/ση Δασων Αθηνας, δεν έχει την υποδομή για τέτοιες αρμοδιοτητες, και , αφού πάει το θέμα στην Περιφέρεια Αττικής, και αφού τους στείλει έγγραφο, τότε ΘΑ κάνουν μελέτη και ΘΑ ζητήσουν κονδύλια για το Αλσος . Στο μεσοδιάστημα πήγαν διακοπές, κα η χαμηλή βλάστηση του Αλσους θα είχε ξεραθεί τελείως, αν δεν ήταν οι φιλότιμες προσπάθειες ενός-δύο ιδιωτών που έβαλαν σωλήνες ποτίσματος μόνοι τους και ποτίζουν μέρος των θάμνων.
   Για το δε πεδίο του Αρεως, τώρα τελευταία το σκέφτηκε η Υπερνομαρχία , στι 30-6-2010, ότι πρεπει να κάνει διαγωνισμό για πότισμα στο πάρκο-για ότι δεν έχει ήδη ξεραθεί δηλαδή.
   http://www.ypernomarhia.gr/?section=listitem&year=&cat=164&subcat=0&endcat=0&range=0&id=2013.
   Κατά τα άλλα, έχουμε »Πράσινη Ανάπτυξη», η μάλλον την »Ανάπτυξη της Πράσινης Τσέπης»…
   Είναι και το θέμα της πλ. Πρωτομαγιάς ( τουλάχιστον 3 χρόνια χωρίς φώτα) που ακόμα εκκρεμούν οι διαγωνισμοί- και αυτό το θέμα βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής..

 4. Προσφάτως κατ εντολή της Υπερνομαρχίας στρώθηκαν λουλουδάκια στα παρτέρια κατα μήκος κεντρικού άξονα και μετα τι ;;Ενα τούνελ με περιφράξεις λινάτσας και οπισθεν στο βάθος μαρμαροστρώσεις και σκυροδέματα.

  ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΤΟΥς ΘΑΜΩΝΕς ΚΑΤΟΙΚΟΥς ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΕΤΗ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΟΥς ……………ΤΟ ΦΩΣ!

  • Πολύκαρπε,
   θα σου δώσω ένα μικρό-αλλά χαρακτηριστικό-παράδειγμα απο συζήτηση που άκουσα σε γραφείο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου περίμενα 45 λεπτά για να πρωτοκολλήσω επιστολή εκ μέρους πολιτών.
   Η συζήτηση μεταξύ κάποιου τεχνικού και μιας υπαλλήλου περί συντηρησης του φωτισμού σε πρόσφατα »αναπλασμένο» και πολυδιαφημισμένο Αλσος της Αθήνας:
   »Τεχνικός -»δε μου λές , εκείνες οι λάμπες στην άκρη του άλσους σε ποιόν ανήκουν? Σε μάς ή στους άλλους? ( αναφέρονται διάφοροί όμοροι δήμοι, νομαρχίες κτλ).Καλύτερα να ψάξυμε να βρούμε σε ποιόν ανήκουν πρώτα, να μην αρχίσουμε να ρωτάμε , ντροπή θάναι.. Κι ύστερα, και σε μάς να ανήκουν, τι λέει το συμβολαιο συντηρησης με τον εργολάβο?»
   Υπάλληλος – » λέει ότι ευθύνεται να αλλάξει τις λάμπες αν χαλάσουν από φυσική φθορά, επί 15 μήνες»
   Τεχνικός -» ναι, αλλά άμα γίνει κανένα ατύχημα και χαλάσει μιά λάμπα, ας πούμε πέσει ένα αυτοκίνητο απάνω, αυτό δεν είναι φυσική φθορά, έτσι? τότε τι γίνεται?»
   Υπάλληλος- » ε΄γω λέω να βρούμε κανένα κονδύλι να αγοράσουμε μερικές ανταλλακτικές λάμπες, και άμα χαλάσει καμμιά και είναι ευκολο να τη φτάσει, να πούμε στον Γιώργο να την αλλάξει»

   -Από αυτή τη σύντομη συζήτηση καταλαβαίνει κανείς, ότι αυτοί που υπογράφουν τις συμβάσεις, στην καλύτερη περίπτωση, είναι άσχετοι, διότι δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι όλα τα έργα ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα χρειαστούν και κάποια συντηρηση, την οποία οι ίδιες αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν την υποδομή να κάνουν, ούτε και σκέφτονται να υπογράψουν εστω με τον εργολάβο για συντηρηση που καλύπτει ΚΑΙ άλλες περιπτώσεις εκτός από φυσική φθορά( π.χ. βανδαλισμό, ατυχήματα κτλ).
   Και όμως, αυτοί οι »αρμόδιοι» που υπογράφουν τις συμβάσεις έργων, διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια ..και μετά πρέπει κάποιοι υπάλληλοι »τελευταίοι τροχοί της αμάξης» να ψαχτούν για το πως θα αλλάξουν τις λάμπες άμα χαλάσουν… Βλέπεις, τα μεγάλα κονδύλια πέφτουν στις »αναπλάσεις», όχι στις »συντηρήσεις»…
   -Σε τελική ανάλυση, φταίνε αυτοί που τους ψηφίζουν, αλλά και εξακολουθούν να τους ψηφίζουν!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: