Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Απρίλιος 18, 2008

Μοίρες!Μοίρες! 2ο μέρος – η σημασία της αστρολογίας για τον σύγχρονο άνθρωπο

Λοιπόν, διάβασα βιβλία,περιοδικά, ιστοσελίδες, έκανα και τις δικές μου αξιολογήσεις με «πρακτική εξάσκησ稻 – αφήστε τα, ξεστραβώθηκα να κοιτάζω τον υπολογιστή τόσες ώρες, μέχρι που έβαλα μαύρα γιαλιά αυτή τη φορά, να προστατευθώ απο την ακτινοβολία – και να τα γενικά μου συμπεράσματα –

Σκύλος μελετά αστρολογία στο PC

Δεν μπορούμε να πούμε οτι η αστρολογία προσφέρει μια περιγραφή της πραγματικότητας, αλλά μάλλον μια μορφή ερμηνείας, όπως είναι ερμηνεία και αυτό που προσφέρουν οι θρησκείες, η τα φιλοσοφικά ρευματα.
Η ερμηνεία αυτή βασίζεται περισσότερο στον συμβολισμό και την φαντασία του ανθρώπου, παρά στον ορθολογισμό. Βρίσκεται κοντά στον τρόπο σκέψης που δημιουργεί τους μύθους, και δημιουργήθηκε απο τις πρώτες και μη βιομηχανικές κοινωνίες. Οι μύθοι έχουν την χρησιμότητα τους γιατί μεταφέρουν και ιστορικά στοιχεία δοσμένα με «μυθικό» τρόπο, αλλά εμπεριέχουν και ψυχολογικά στοιχεία απο το συλλογικό ασυνείδητο.

Τα σύμβολα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, και περιλαμβάνουν τις εμπειρίες και τις συλλογικές σκέψεις κάθε εποχής. Μιλάνε στη φαντασία μας, και αποτελούν μια υποσυνείδητη γλώσσα, κατανοητή σε όλους. Ετσι λοιπόν, το σύμβολο ενος ζωδίου, αντανακλά σε ένα τύπο προσωπικότητας.

Αν και δεν έχει καμμιά ορθολογική βάση το να πούμε πως τα «ηλιακά» ζώδια αποτελούν συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων , που τους συμβαίνουν τα ίδια πράγματα σε δεδομένο χρόνο, μπορούμε να τα δεχτούμε σαν χρήσιμους μύθους που βοηθάνε τον άνθρωπο να ψάξει, να αξιολογήσει και, ίσως, να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά του εαυτού του και τα κίνητρα των πράξεων του.

Η αστρολογία απευθύνεται πιό πολύ στην φαντασία, αλλά και στη μαντική, παρά στην επιστήμη και τον ορθολογισμό. Είναι όμως ελκυστική για τα δημιουργικά και διαισθητικά άτομα, και γοητευτική για όσους έχουν κλίση στην τέχνη, και σε όσους εντρυφούν στα βάθη της ψυχής.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου και οι επιστημονικές αξίες καταρρίπτονται κατά καιρούς, για να αντικατασταθούν από νέες επιστημονικές θεωρίες – που κι αυτές αγγίζουν τα όρια του ¨μεταφυσικού», όπως αυτές της κβαντομηχανικής -η αστρολογία, με τα μυστήρια της σχέσης μεταξύ ουρανού και γής που πραγματεύεται, θα ανταποκρίνεται σε πνευματικές και ψυχολογικές ανησυχίες μερίδας της ανθρωπότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: