Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Μαρτίου 21, 2008

Δημοσίευση Eρευνας για τα στατιστικά των Ελλήνων bloggers απο τον κ. Ζ. Καραμπάση

Περιληπτικά σας αναφέρω την ενδιαφέρουσα έρευνα του Ζαφείρη Καραμπάση , κοινωνιολόγου απο το Πάντειο, όσον αφορά τα στοιχεία των Ελλήνων bloggers.

Ακολουθούν μερικά κύρια συμπεράσματα της έρευνας- να σημειώσουμε εδώ ότι το στατιστικό δείγμα ήταν 1367 bloggers, και η έρευνα έγινε πρίν ένα χρόνο περίπου.

Αναρωτιέμαι αν σήμερα, που έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα μπλόγκς, δεδομένου ότι εξαπλώθηκαν και οι  γραμμές DSL – στο διάστημα ενός έτους απο τη διεξαγωγή της έρευνας τα μπλόγκς έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, και σήμερα αριθμούν πάνω από 40,000 για τα ενεργά μπλόγκς – εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντίστοιχες αναλογίες ομάδων, η μήπως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ομάδων που ακολουθούν το πρώτο «ρεύμα» , π.χ. μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων Λυκείου ? Η μεγαλύτερα ποσοστά επαρχίας? Η μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων άλλων ηλικιών?

( Λές γι΄αυτό να με ρώταγε η Ευτέρπη, η εξηντάχρονη κυρία απο το ισόγειο, όλες αυτές τις ερωτήσεις για τα μπλόγκς,και το Ιντερνετ και τα κομπιούτερς? Αυτή έχει ένα πολύ εξειδικευμένο ενδιαφέρον – τα μυστικά του ανοίγματος φύλλου για σπανακόπητα, κρεμυδόπητα, και άλλες παρόμοιες λιχουδιές απ’ όλη την Ελλάδα…)

Ας δούμε όμως μερικά απο τα αποτελέσματα της έρευνας :

Δημογραφικά

64% άνδρες, 36% γυναίκες

Ηλικία-

43% 25-34 ετών

22% 18-24 ετών

22% 35-44 ετών

και ελάχιστοι απο τις υπόλοιπες ηλικίες

Μορφωτικό επίπεδο-

ΑΕΙ 35%

Μεταπτυχιακό 24%

Διδακτορικό 7%

Αποφ. Λυκείου 10%

Tοποθεσία-

Αθήνα 53%

Θεσ/νίκη 12%

Αλλα αστικά κέντρα 10%

( Πάλι, ως συνήθως, είμαι στις μειωνωτικές ομάδες, εκτός απο την Αθήνα και το μεταπτυχιακό… γιατί α. είμαι σκύλος, β. θηλυκός, γ. 9,5 ετών)

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί και μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες , καθώς και δημοσιεύματα στον Τύπο , στο παρακάτω:

http://ereuna.wordpress.com/

Advertisements

Responses

  1. Το αγαθό του Ίντερνετ, παραμένει απρόσιτο για ηλικιωμένους, φτωχά εισοδήματα, άτομα με χαμηλή μόρφωση και χωρικούς.

  2. Σίγουρα είναι έτσι, «παλιο φίλος», το Ιντερνετ χρειάζεται υποδομή , και οικονομική, και γνώσεων, αλλά και επαρκή χρόνο για να ασχοληθεί κανείς, και να αποκομήσει τα όποια οφέλη.

    Για το «αγαθό» που ανάφερες, έχω ορισμένες επιφυλάξεις… Οπως όλα τα τεχνολογικά μέσα, είναι και το Ιντερνετ ένα εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό, ( διευκόλυνση επικοινωνίας, πληροφόρηση κτλ.),αλλά και για κακό (π.χ. ΠΑΡΑ-πληροφόρηση, διάδοση της -παιδικής- και άλλης πορνογραφίας, αλλά και πολλές φορές, χάσιμο χρόνου που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα!)

    -Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη διάδοση του Ιντερνετ, βρίσκω ότι είναι η μόρφωση και η ηλικία. Γιατί, στην καταναλωτική εποχή μας, κυρίως τα παιδιά και νεαρά άτομα χρησιμοποιούν το Ιντερνετ, άσχετα απο την οικονομική κατάσταση των γονιών τους – όπως και τα κινητά άλλωστε – βλέπεις και μικρά παιδιά με κινητά, τα οποία και αυτά είναι ένα σημαντικό έξοδο πολλές φορές. Τώρα, που βρίσκουν λεφτά γι’ αυτά? Νάναι καλά οι τράπεζες και τα δάνεια και οι πιστωτικές..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: