Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Μαρτίου 9, 2008

Hμέρα της γυναίκας χτές – Καρνάβαλος σήμερα

Είναι γνωστό ότι άμα μιά μέρα αφιερωθεί σε μιά κατηγορία ατόμων, η σε μιά ιδέα , σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στον τομέα – χοντρό πρόβλημα. Βλέπε «ημερα του παιδιού», ημέρα της γυναίκας», ημέρα οικολογίας», «ημέρα των ζώων»,κτλ.

Για το θέμα της γυναίκας συγκεκριμένα, διάβασα ότι , μεταξύ άλλων, ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ θηλυκά βρέφη – ανθρώπινα , εννοείται- θανατώνονται κάθε χρόνο απο γενετική προεπιλογή, η μετά τη γέννηση, για να τα ξεφορτωθούν! Και δεν μιλάμε τώρα για το εμπόριο λευκής σαρκός, που έχει πάρει τα πάνω του τελευταία, και την γενική καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες στην οικογένεια και τον εργασιακό χώρο – ακόμα και στις προηγμένες κοινωνίες, λίγο η πολύ.

Στις καταστάσεις ανισότητας, και ανισορροπίας που δημιουργεί η καταπίεση μιας ομάδας ατόμων με βάση ρατσιστικά δεδομένα, ( φύλο, φυλετική καταγωγή), θα δούμε πάντα και την σκοτεινή εκδίκηση του καταπιεσμένου – σαν παράδειγμα φέρνω τη κυριαρχική μάνα, που μην έχοντας ανοιχτά ισότητα και δικαιώματα μέσα στην οικογένεια, επηρρεάζει τα μέλη της οικογένειας, αρσενικά κυρίως, με το να τους δημιουργεί ενοχές και αρρωστημένες ψυχολογικές εξαρτήσεις, και κατ’ επέκταση να τους καθοδηγεί χωρίς αυτοί να το αντιλαμβάνονται. Αυτοί, οι άντρες που πρέπει να το παίζουν και «σκληροί άντρες», θα μεταφέρουν το μοντέλο της γυναίκας που πήραν απο τη μάνα τους σε κάθε γυναίκα με την οποία έρχονται σε επαφή, έστω κι αν αυτή δεν έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτά . Θα τη βλέπουν δηλαδή σαν «γυναίκα αράχνη», που πάει να τους τυλίξει και να τους δημιουργήσει ψυχολογική εξάρτηση, η σαν την γυναίκα-θύμα , που θυσιάζεται γι’ αυτούς – πολλές φορές και τα δύο σε ένα. Πολλές γυναίκες μπαίνουν κι αυτές ασυνείδητα σε αυτό το ρόλο – και έτσι το μοντέλο αυτό συνεχίζεται σε βάθος χρόνου , δημιουργώντας έτσι άτομα που δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους , και δεν αξιοποιούν έτσι όλες τους τις ατομικές δυνατότητες, γιατί παίζουν το ρόλο κάποιου άλλου – φοράνε μάσκες δηλαδή- ένα είδος Καρνάβαλου δηλαδή, στην καθημερινή ζωή.

Στις δυτικές κοινωνίες τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, στην Ελλάδα όμως υπάρχει μεγαλύτερη ανισορροπία. Απο τις καταπιεσμένες γυναίκες των περασμένων δεκαετιών, περνάμε σε πολλές νεώτερες γυναίκες που που, θέλοντας να πάρουν την εκδίκηση τους, αναλαμβάνουν τον ρόλο της femme fatale, που θέλουν και να είναι ανεξάρτητες και να πίνουν και το αίμα των αντρών – έτσι παίρνουν την εκδίκηση τους για όλες τις καταπιεσμένες των περασμένων δεκαετιών, αλλά και του τώρα..Γιατί βέβαια, ούτε σήμερα έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα της καταπίεσης. Αν υπήρχε ισότης και αξιοκρατία, όλοι θα κερδίζαμε , αξιοποιώντας τις δυνατότητες των καλύτερων , χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς ψευτο-πρότυπα, χωρίς μάσκες..

Ουφ, στενοχωρήθηκα με όλα αυτά πάλι! Ευτυχώς, σήμερα είναι Καρναβάλι, πάω και γώ να ξεσκάσω – σήμερα ντύθηκα «Sitting Dog», o oποίος είναι απόγονος του μεγάλου Ινδιάνου αρχηγού και πνευματικού ηγέτη των ερυθρόδερμων Ινδιάνων, Sitting bull.

Αντε, και καλή μας διασκέδαση!

dog-maske-sitting-dog.jpg

Ας βάλω κι ένα τραγουδάκι που μου φτιάχνει το κέφι –

» Πάλι στη σκέψη της τρελλής», του Βαγγέλη Κορακάκη, τραγουδισμένο απο τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: