Αναρτήθηκε από: mpateskyloialeste | Φεβρουαρίου 21, 2008

Ανω Μακεδονία – Κάτω Κόσοβο

Για να πώ την αμαρτία μου, δεν μου αρέσει ο όρος » Ανω Μακεδονία» μέσα στο προτεινόμενο όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων – να διευκρινίσω ότι αυτό που δεν μ’ αρέσει είναι το »άνω» – το «Μακεδονία» είναι δεδομένο τώρα. Ισως να κάνω αρνητικούς συνειρμούς με διάφορες φράσεις, όπως » άνω -κάτω», ή » όπως πάνω, έτσι και κάτω». Υπάρχει μιά αντιπαράθεση, μιά αντιπαλότητα ανάμεσα στο «Ανω» και στο «Κάτω», όπως υπάρχει και μεταξύ του «βόρειος» και » Νότειος». Είναι και τα δυό κομμάτια ενός διασπασμένου συνόλου, που πιθανά να τείνει κάποτε να ενωθεί, η το «ανω» να πάρει το «Κάτω» , η ανάποδα.. Δυστυχώς, ο όρος » Σλαβομακεδονία», που ακούγεται πιό λογικός, απορρίφθηκε λόγω των αντιδράσεων των Αλβανών των Σκοπίων. Και μια πρόταση που είχε γίνει για τον «όρο » Νέα Μακεδονία», δεν λήφθηκε υπ’ όψη, αν και το «Νέα» ακούγεται καλό, γιατί βεβαια προυποθέτει ότι υπάρχει και η «Παληά» – και , ως γνωστόν, » ο παληός είναι αλλιώς», δηλαδή έχει άλλη βαρύτητα. Ζόρικος λοιπόν, ο γρίφος και η τελική ονομασία θα δείξει τα αποτελέσματα της πολύ αργότερα..

Αυτό που όμως έχει σημασία είναι να μην αποσταθεροποιηθεί το κράτος των Σκοπίων- όπως και να λέγεται – γιατί αυτό δεν συμφέρει την Ελλάδα.

Και ειδικά τώρα δεν συμφέρει την Ελλάδα η αποσταθεροποίηση των Σκοπίων, που ανεξαρτητοποιήθηκε το Κόσοβο. Το Κόσοβο είναι τώρα ανεξάρτητη χώρα, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα απο τον ΟΗΕ, λόγω του βέτο της Ρωσίας. Η οικονομία του Κοσόβου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με ανεργία στο 60% ( εξηντα τοις εκατό) , με μισθούς των 150 ευρώ το μήνα, και στηρίζεται κυρίως σε παρακρατικές δραστηριότητες και την , μέχρι τώρα, στήριξη απο το Σερβικό κράτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια, ότι όσοι στήριξαν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, γιατί αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους στην περιοχή,( όνομα και μη χωριό, αρκεί να δείτε ποιές χώρες ήδη αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου- οι περισσότεροι είχαν πρωτοστατήσει και στις επιθέσεις στην Σερβία το ’99 ) θα στηρίξουν οικονομικά το Κόσοβο..

Η Σερβία , βεβαίως αντιδρά στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, και απειλεί ότι θα κηρύξει εμπάργκο στο Κόσοβο, και επίσης έχει τη δυνατότητα να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, καθώς οι παροχές νερού και ηλεκτρικού έρχονται απο την Σερβία. Αλλά το Κόσοβο είναι χωρισμένο, ανεπίσημα αυτή τη στιγμή, σε » βόρειο» και νότειο¨’, με τη γέφυρα ένος ποταμού στη Μιτροβίτσα να λειτουργεί σαν όριο. Απο τους συνολικά 100,000 Σέρβους που ζούν στο Κόσοβο, περίπου 40,000 ζούν στο Βόρειο τμήμα, τελείως χωριστά απο τους Αλβανούς, αλά οι υπόλοιποι ζούν σε θύλακες μέσα στον αλβανικό χώρο του Κοσόβου. Με την σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται, οι Σέρβοι του βόρειου κομματιού θα θελήσουν να αποσχιστούν τελείως απο το Κόσοβο, όπως και οι Σέρβοι που ζούν σε θύλακες , δεν θα μπορούν να ζήσουν πιά εκεί και θα φύγουν για το βόρειο μέρος , η για την Σερβία, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο το » Κάτω» Κόσοβο.. Πιθανές αναταραχές στο Κόσοβο, μπορεί να περάσουν και στους Αλβανούς της Δημοκρατίας των Σκοπίων- Ανω Μακεδονίας- κάτι που η Ελλάδα απεύχεται.

Εδώ πρέπει να κλείσω, βιάζομαι γιατί έχω μιά δουλειά στα Ανω Λιόσια, και μετά θα πεταχτώ στα Κάτω Πετράλωνα.

Advertisements

Responses

 1. Φρονώ πως οι πνευματικοί μας ταγοί στερούνται φαντασίας, λειτουργικότητας και -το κυριότερο- επαφής με την πραγματικότητα.

  Τα επίθετα «νέα» και «άνω» που ψελλίζουν για να περιγράψουν το κρατίδιο των Σκοπίων είναι άπο άνοστα και αφελή έως επικίνδυνα.
  Δεν έχετε παρά να δείτε στην σημερινή (6-5-2008) ενημέρωση των εφημερίδων για την διέλευση των αεροσκαφών της Macedonian Air Transport (ΜΑΤ) από τον ελληνικό εναέριο χώρο για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος.

  Ως εκ τούτου θέλω να αφιερώσω την παρακάτω λίστα ονομάτων στον Νίμιτς, την παρέα του και σε όλους εκείνους που μας αποπαίρνουν για εθνικιστές

  Slaboalvanic Union

  Μακεσλαβία (Maceslavia)

  Western Boulgaristan

  The Unspeakable Republic of
  Macedonia (Η Ακατανόμαστη Δημοκρατία της Μακεδονίας)

  Κατά Riemann παράλληλη Μακεδονία (εφαρμόσιμο σε ένα παράλληλο σύμπαν!)

  Φιρωμ (ΦΙΡί-φιρί το πάτε Ωρε Μαγκες να τις φάτε!)

  Πηπα! (Παράρτημα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!)

  Πουγουδουμούδες! (βλέπε Βερμούδες!)

  Μακεδονικός Χαλβας ή Γιαλατζί Μακεδονία

  Κατεχόμενη Μακεδονια

  Σαν Μακεδονια (Οπως λέμε Σαν Ρέμο, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Σαλβαδόρ και πάει λέγοντας.)

  Μακεδονία Μακεδονία (Πως λέμε Duran-Duran)

  Δημοκρατία βορείως της Μακεδονίας (ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό!)

  Monkeydonia ή McDonia

  Μπανανία

  Κεντρική Βαλκανική Ένωσις

  Μπακλαβαδωτή ονομασία: «ΜαΚαιΓωνία»

  Δημοκρατία του Ρωβινσώνα Κρούσου

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ….. Βουκεφάλας σας

  Σλαβική Ένωση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Περιοχής Πάνω από την Ελληνική Μακεδονια στην Οποια Παιζει να Εβοσκε ο Βουκεφάλας
  ή Σ.Ε.Π.Γ.Δ.Π.Π.Ε.Μ.Ο.Π.Ε.Β. να τελειώνουμε

  Ευχαριστώ

 2. K2,
  μακροσκελέστατη η λίστα των ονομάτων που παράθεσες για τη «Μακεδονία» – ο Νίμιτς έχει πολλές επιλογές να διαλέξει. Να προσθέσω και γώ μια πιθανή ονομασία:

  Macedonian Salad
  ( Aυτό είναι πραγματικό όνομα φρουτοσαλάτας, και το χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνοι!)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: